Een likdoorn (clavus) wordt ook wel eksteroog genoemd. Het is een naar binnen groeiende eeltplek/pit die vaak erg pijnlijk is en aanvoelt alsof er een splinter in de voet of teen zit. Likdoorns komen vooral voor op en tussen de tenen, op de teentop en op de bal of hak van de voet. De donkere kleur in het midden van de likdoorn is een verzameling van dode huidresten. Een likdoorn bestaat uit verdikte, verharde huidcellen die zich vaak bovenop een botuitsteeksel bevinden, wat de pijn kan verergeren wanneer er druk op wordt uitgeoefend. Hoewel likdoorns geen ernstige medische aandoening zijn, kunnen ze behoorlijk ongemakkelijk zijn en het lopen moeilijk maken.
Een likdoorn ontstaat op plaatsen waar veel constante verhoogde druk en/of wrijving is op een bepaalde plek. Daardoor wordt er steeds meer eelt gevormd. Overmatig eelt kan zich op dezelfde plek ophopen door voortdurende druk en wrijving, wat uiteindelijk een likdoorn kan vormen. Eelt beschermt de huid, maar als het te dik wordt, kan het een likdoorn veroorzaken. Likdoorns ontstaan sneller bij tenen die in een afwijkende stand staan zoals hamertenen of een hallux valgus waarbij de grote teen scheef gegroeid is. Ook kunnen likdoorns ontstaan door slecht passende schoenen, het lopen op te hoge hakken of door het dragen van te smalle schoenen en overgewicht. Platte voeten, hoge voetsbogen of misvormde voeten kunnen een abnormale drukverdeling veroorzaken, waardoor sommige delen van de voeten extra wrijving ervaren en de kans op likdoorns groter is.
Een likdoorn wordt door de pedicure weggesneden. Vaak komt een likdoorn weer terug als de oorzaak niet wordt aangepakt. Een vervolgbehandeling is vaak noodzakelijk zodat er geen complicaties optreden die in het ernstige geval tot amputatie kunnen leiden. Gelukkig zijn er oplossingen om de pijn die de likdoorn geeft te verminderen. Het is belangrijk om de druk op de likdoorn te verlichten. Dit kan worden bereikt door het dragen van goed passende, comfortabele schoenen met voldoende ruimte voor de tenen. Probeer schoenen te kiezen die breed genoeg zijn en vermijd hoge hakken of smalle neuzen die druk op de tenen uitoefenen. In sommige gevallen kan een podotherapeut helpen bij het corrigeren van voetproblemen, zoals misvormde tenen of een abnormale voetstructuur, die bijdragen aan de vorming van likdoorns. Ze kunnen op maat gemaakte orthopedische zolen of correctieve technieken aanbevelen om de druk te verlichten. Een inlegzool kan bijdragen aan een betere drukverdeling en daardoor zorgen dat u minder last heeft van likdoorns.
Aarzel dan niet en neem contact op, wij helpen u graag verder. Maak een afspraak bij Pedicure Aan Huis Tilburg en ontdek hoeveel verschil het kan maken. Een goede verzorging van de voeten en de handen leidt tot een betere gezondheid en een betere kwaliteit van leven. Geef uw voeten en handen de aandacht die ze verdienen. Bekijk hier onze Tarieven.
Openingstijden:
Maandag: 12.00-18.00
Di-Wo-Do: 9.30-18.00
Vrijdag: 9.30-12.00
Bij geen gehoor kunt u een WhatsApp-bericht, een sms, of een e-mailbericht sturen naar: info@pedicureaanhuistilburg.nl of het contactformulier invullen. Wij nemen vaak nog dezelfde dag contact met u op. We streven ernaar zo flexibel mogelijk te zijn, zodat we samen een geschikt moment voor uw pedicurebehandeling kunnen vinden.
4,9 van 5
Beoordeling op basis van 45+ Reviews